četrtek, 23. januar 2014

Prednosti hitre pred navadno pošto

Prednosti hitre pred navadno pošto

Prednosti hitre pred navadno pošto so na prvi pogled očitne, vseeno je treba pred končno odločitvijo pretehtati različne možnosti in se odločiti za tisto, ki nam najbolj koristi. Zdi se, da se hitrapošta uporablja le takrat, ko moramo pošiljko dostaviti v kratkem času, za vse ostalo pa poskrbi navadna pošta, a to ni nujno res, saj druge prednosti hitre pošte pred navadno lahko upravičijo nekoliko višjo ceno tudi za tiste pošiljke, pri katerih rok dostave ni tako pomemben.
Med prednostmi hitre pred navadno pošto je najbolj izstopajoča seveda hitrost hitre pošte. V Sloveniji je možno že v dveh urah dostaviti pošiljko praktično kamorkoli, zato lahko hitra pošta garantira dostavo v enem dnevu, nekatere dostavne službe pa ta rok še skrajšajo. Če želimo pisemsko pošiljko ali paket dostaviti še v istem dnevu, bo torej hitra pošta edina možna izbira, saj navadna pošta ne dostavlja pošiljk kadarkoli jih oddamo. Prednost hitre pošte je tako tudi v prilagodljivosti, ki pravzaprav pogojuje dostavo v enem dnevu – navadno moramo pošiljko dostaviti v istem dnevu, ne pa zgolj v 24 urah, torej ni nam cilj, da prispe pošiljka do naslovnika v hitrem času, temveč do roka, ki ga sami določimo. Hitra pošta mora te roke upoštevati, s tem pa se seveda prilagoditi pošiljatelju, medtem ko navadna pošta pošiljke odpošilja le ob vnaprej določenih časih. Nadalje lahko pod prednosti hitre pred navadno pošto štejemo še varnost, saj dostavljavec lažje pazi na eno pošiljko ali manjše število le-teh, kot pa na celoten kombi različnih pošiljk. Poleg fizične varnosti, ki je ključnega pomena pri lomljivih in občutljivih tovorih, pa varnost predstavlja tudi garancija, da bo pošiljka zares dostavljena na pravi naslov – ob vsakodnevni poplavi pošiljk na navadni pošti se dogaja, da kakšno pismo ne najde pravega naslovnika.

Poleg prednosti hitre pred navadno pošto pa moramo omeniti seveda tudi slabost hitre pošte, ki je v nekoliko višji ceni. V številnih primerih pa prednosti opravičujejo ceno, tako da se splača uporabiti hitro pošto, in to ne samo takrat, ko se moramo držati kratkih rokov dostave. Hitra pošta je torej opcija, ki je včasih primerna tudi za pošiljanje običajnih pošiljk, še posebej tistih bolj pomembnih, ki se ne smejo izgubiti ali poškodovati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar